TIEDOTE 28.12.2020 KORONATILANNE SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMEN ALUEELLA

28.12.2020

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella, Pyhännän kunnassa on todettu yhteensä 7 laboratoriotesteillä varmistettua koronavirustartuntaa 28.12.2020 mennessä. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Kaikki tartunnat liittyvät samaan tartuntaketjuun. Haapaveden kaupungin tartuntatilanne on pysynyt ennallaan, tartuntoja Haapavedellä on yhteensä 18.

Jotta tartuntamäärät eivät lähde nousuun, on tärkeää noudattaa hygieniaohjeita sekä voimassa olevia suosituksia:

Pese kädet usein vedellä ja saippualla. Käytä tarvittaessa käsihuuhdetta. 

• Käytä maskia.

• Pidä 1–2 metrin turvaetäisyys

. • Jos olet sairas, pysyttele kotona. Hankkiudu herkästi koronavirustestiin.

Jokainen alueemme asukas voi osaltaan torjua viruksen leviämistä noudattamalla huolellisesti hygieniaohjeita ja voimassa olevia suosituksia.

Sairaana tulee jäädä kotiin ja välttää lähikontakteja. Jos sinulla on hengitystieoireita, hankkiudu herkästi koronatestiin.

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen, Haapaveden terveyskeskuksen koronanäytteenottoon voit varata ajan virka-aikana puh. 08 452700.

Haapaveden terveyskeskuksen koronanäytteenotto on suljettu 1.–3.1.2021 ja 6.1.2021. Tänä aikana näytteenotto on Oulaskankaan yhteispäivystyksessä ja Limingantullin näytteenottopisteessä.

 

Ulkomailta saapuvat matkailijat

Ulkomailta Suomeen saapuville suositellaan 10 vrk omaehtoista karanteenia tai kahden testauksen strategiaa.

Kahden testauksen strategiassa matkailijalle tehdään COVID-19-testi heti Suomeen tullessa, ja toinen testi aikaisintaan 72 h ensimmäisen testin jälkeen. Kahdella negatiivisella saa vapautuksen karanteenista. Koska koronavirustartunnan itämisaika voi olla pitkä, tartunta ei kuitenkaan välttämättä näy testissä vielä muutaman päivän sisällä mahdollisen altistumisen jälkeen. Negatiivisen koronatestin jälkeenkin on syytä välttää useissa paikoissa kiertelyä ja esimerkiksi riskiryhmään kuuluvien tapaamista.

THL suosittaa, että 7.12.2020 tai sen jälkeen Britanniasta Suomeen tulleet hakeutuvat koronavirustesteihin, vaikka heillä ei olisi koronavirustautiin viittaavia oireita. Testauksilla pyritään varmistamaan, ettei uusi virusmuunnos leviä Suomessa mahdollisesti oireettomien tartunnan saaneiden välityksellä. Suositus koronatesteihin hakeutumisesta koskee myös henkilöitä, jotka ovat jo käyneet kerran tai kahdesti koronatestissä Britanniasta Suomeen tultuaan.

Lue lisää: Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL ), Jos matkustat kotimaassa joululomalla, huomioi varotoimet ja paikallinen koronatilanne (THL), Joulukuun 7. päivä tai sen jälkeen Britanniasta Suomeen tulleille suositellaan hakeutumista koronatestiin, oli oireita tai ei (THL)

Tartuntamääriä voi seurata THL:n koronakartalta. 

Epidemiatilanne Pohjois-Pohjanmaalla (oyskorona.fi)