Ajankohtaista koronaviruksesta 14.8.2020

14.08.2020

Ajankohtaista koronaviruksesta 14.8.2020

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella (Haapavesi ja Pyhäntä) ei ole todettu laboratoriovarmistettuja koronavirustartuntoja.

STM:n ja THL:n 13.8.2020 antaman tiedotteen mukaan uusien koronavirustartuntojen tapausmäärät ja ilmaantuvuus ovat Suomessa selvästi nousseet heinäkuun alun mataliin lukemiin verrattuna. Tästä huolimatta tapausten määrä on valtakunnallisesti edelleen kohtalaisen pieni. Erityisesti Helsingin ja Uudenmaan alueella tapausmäärät ovat nousseet.

Suomessa on todettu sekä kotoperäisiä että ulkomailta peräisin olevia tapauksia. Osa uusista tapauksista liittyy tunnettuihin tartuntaketjuihin ja seurannassa oleviin tapausryvästymiin, mutta kaikkien tartuntojen kohdalla tartunnan lähde ei ole tiedossa. Kaikkien uusien tapausten tartuntaketjut jäljitetään huolella ja uusia tartuntoja pyritään siten ehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti.

Valtioneuvosto antoi 13.8. 2020 suosituksen kasvomaskien käytöstä. Kasvomaskin käytöllä voidaan suojata toisia ihmisiä ja ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä.

Kasvomaskit tulee jokaisen hankkia itse. Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi hankkii kasvomaskeja kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville henkilöille. Asiasta tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille

  • joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
  • matkalla koronavirustestiin ja testin tulosta odottaessa, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • palatessa riskialueelta Suomeen ja siirryttäessä maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kasvomaskien käyttösuositus koskee yli 15-vuotiaita. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Tärkeimmät keinot ehkäistä koronatartuntoja ovat edelleen käsienpesu ja 1-2 metrin turvavälit.

Tarkemmat ohjeet kasvomaskin käyttöön ja lisätietoa THL:n sivuilla.