Äitiysneuvolatoiminta

Äitiysneuvolatoiminta

Äitiysneuvolatoiminnan tavoitteena on tukea perhettä lapsen odotuksessa ja valmentaa perhettä raskausaikaan, lapsen syntymään ja vastasyntyneen hoitoon. Ydintehtävänä on turvata raskaana olevan naisen, sikiön, vastasyntyneen ja perheen paras mahdollinen terveys ja laajempi tavoite on edistää koko perheen terveyttä ja hyvinvointia.Työmuotoina ovat määräaikaiset terveystarkastukset, kotikäynnit, perhevalmennus ja puhelinneuvonta.

Yksi terveystarkastuksista on laaja terveystarkastus, jossa kartoitetaan koko perheen voimavaroja. Tarkastuksia sovitaan tarvittaessa enemmän huomoiden perheen yksilölliset tarpeet. Tärkeänä painopisteenä äitiysneuvolatyössä on ennaltaehkäisevä perhetyö erityisesti ensimmäistä lastaan odottaville perheille.

Neuvolassa työskentelevät terveydenhoitaja, lääkäri ja ehkäisevää perhetyötä tekevä ohjaaja. Neuvolavastaanotoille tarvitaan ajanvaraus, ja löydät yhteystiedot sivun alalaidasta. On hyvä varata aika heti raskauden olemassaolon selvittyä.

Neuvolan perheohjaus

Neuvolan perheohjaus on lyhytkestoista, maksutonta ja ennaltaehkäisevää tukea odottaville vanhemmille ja alle kouluikäisten lasten perheille. Perheohjauksen tavoitteena on tukea vanhemmuutta, parisuhdetta ja koko perheen hyvinvointia sekä löytää ja vahvistaa perheen omia voimavaroja arjesta selviytymiseen.

Tapaamisia perheen kanssa on keskimäärin 3-5 ja pääasiassa tavataan perheen kotona. Palvelu on perheelle vapaaehtoista, luottamuksellista ja maksutonta. Perheohjaajaan saat yhteyden neuvolan terveydenhoitajien kautta tai soittamalla itse.

Milloin perheohjaus voi olla tarpeen:

  • Kun tarvitset tukea raskausaikana
  • lapsen kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä (itkuinen vauva, imetysongelmat, uniongelmat, ongelmat rajojen asettamisessa, yhteiset pelisäännöt, päivärytmin ongelmat jne.)
  • elämäntilanteesi on haastava (vanhemman uupumus/masennus, parisuhteen ongelmat, taloudelliset haasteet, kriisitilanteet)
  • kun vanhemmuus tai perheenjäsenten väliset vuorovaikutussuhteet kaipaavat vahvistusta
  • kun perheessä on päihteiden väärinkäyttöä tai muuta riippuvuutta

Hyödyllisiä linkkejä:
Perheaikaa
Parisuhde
Kela-etuudet
Neuvolatoiminta
Imetys
Vanhemmuus
Liikunta
Ravinto
Meille tulee vauva -kirjanen

Haapaveden terveyskeskus

Äitiysneuvola  
Terveydenhoitaja  (kaupungin läntinen puoli), puhelinaika ti-to klo10:00 - 10:45, niinä päivinä, jolloin puhelinaikaa ei ole, voit kiireellisissä asioissa tehdä soittopyynnön tekstiviestillä 044 759 1677
Terveydenhoitaja (kaupungin itäinen puoli), puhelinaika ti-to klo10:00 - 10:30, niinä päivinä, jolloin puhelinaikaa ei ole, voit kiireellisissä asioissa tehdä soittopyynnön tekstiviestillä 044 759 1424
Perhesuunnitteluneuvola, puhelinaika ma, to ja pe klo 10:00 - 11:00 044 759 1266
Neuvolan perheohjaaja (Haapavesi ja Siikalatva), puhelinaika ma-pe klo 8:00-9:00 044 759 1003

 

Pyhännän terveyskeskus

Äitiysneuvola, Terveydenhoitaja 044 759 1677